Nowy rok pod znakiem Smoka rozpoczął się 23 stycznia o godz. 7.41 czasu polskiego, skończy się zaś 9 lutego 2013 roku (10 lutego schedę po Smoku przejmie Wąż). Smok oznacza ogólną pomyślność i dobrobyt – choć trudno powiedzieć, czy jego jurysdykcja sięga poza Chiny. Zawsze jednak można mieć nadzieję…
Według chińskiej tradycji, smoki to pradawne istoty, które istnieją od początku chińskiej cywilizacji. W Chinach cieszą się dużo lepszą sławą niż w europejskim kręgu kulturowym – podczas gdy nasze baśnie przedstawiają smoki jako żarłoczne, bezwzględne i żądne krwi owiec lub dziewic potwory, Chińczycy uważają je za istoty potężne, ale i godne szacunku, pomocne. Symbolizują one także władzę cesarską; typowe dla nich żółto-złote barwy zarezerwowane są dla rodziny panującej. Na przedstawieniach graficznych smoki często portretowane są z perł, która jest symbolem mądrości.
Chiński Nowy Rok (chin. pinyin Chūnjié, dosłownie Święto Wiosny) od najdawniejszych czasów jest w Chinach najważniejszym świętem publicznym i prywatnym, zapożyczyły je również zamieszkujące w Chinach mniejszości narodowe. To najważniejsze święto w tradycyjnym kalendarzu chińskim, przypada między końcem stycznia a końcem lutego – jest ruchome.
Ostateczny kształt Święta Wiosny ukształtował się na początku naszej ery w wyniku złączenia się kilku świąt. Tradycyjnie trwa ono piętnaście dni i kończy się Świętem Latarni. Do dziś pozostało najważniejszym świętem, pomimo wprowadzenia w 1912 roku w Chinach kalendarza gregoriańskiego. W Chińskiej Republice Ludowej pierwsze 3 dni chińskiego Nowego Roku są dniami wolnymi od pracy.
Przygotowania do Święta Wiosny rozpoczynają się już na początku ostatniego miesiąca starego roku. W ósmy dzień tego miesiąca cała rodzina przystępuje do generalnych porządków w domu, celem wygnania zeń złych duchów. Tego dnia spożywa się tradycyjnie słodką zupę ryżową zwaną laba. 23 dnia ostatniego miesiąca roku uroczyście żegna się domowego boga kuchni, który odchodzi zdać coroczny raport przed Nefrytowym Cesarzem. Wieczorem urządzana jest suta wieczerza złożona ze słodkich dań, a usta posążku boga kuchni smaruje się miodem. Następnego dnia rozpoczynają się właściwe przygotowania do święta – zakupy, przygotowywanie prezentów a także oklejanie drzwi wejściowych obrazkami noworocznymi nianhua. W dobrym zwyczaju jest oddać w tych dniach długi oraz zażegnać spory.
Najważniejszym dniem jest wigilia Nowego Roku. Od rana cała rodzina bierze udział w przygotowywaniu posiłków. Głównym daniem są pierożki jiaozi. W przeciwieństwie do Europejczyków Chińczycy spędzają Nowy Rok w domu i w gronie rodzinnym. W tym dniu wręcza się sobie nawzajem prezenty. Zazwyczaj są to świeże owoce, owoce w cukrze, ciastka, cukierki lub, obecnie, koperty z pieniędzmi. Podarowana kwota nie może się kończyć czwórką, bo to wróży śmierć, za szczęśliwą uważa się natomiast ósemkę na końcu.
O zmroku na ulicach odbywają się pokazy sztucznych ogni i wybuchy petard. Następnie tradycyjnie składa się ofiarę na domowym ołtarzyku poświęconym przodkom i zasiada do wspólnej wieczerzy, do której tradycyjnie spożywa się grzane wino lub wódkę. Rodzina spędza czas przy stole do rana, rozmawiając i grając w różne gry (np. karty, mahjong).
O świcie Nowego Roku gospodarz domu zdejmuje znad drzwi obrazki nianhua. W tym dniu ponownie składa się ofiary przodkom, a następnie odbywa się wspólne świętowanie na ulicach miasta, gdzie w towarzystwie muzyki i eksplozji petard oraz fajerwerków odbywają się tradycyjne tańce lwów. Kulminacyjnym elementem świętowania jest korowód kilkudziesięciu osób niosących wyobrażenie smoka. Zabawy uliczne trwają do późnych godzin nocnych.
W następnych dniach ulice miast pustoszeją a większość sklepów i urzędów jest zamknięte, gdyż Chińczycy tradycyjnie udają się w podróż do krewnych. Po dwóch tygodniach obchody Nowego Roku kończy Święto Latarni.
Pozostaje tylko życzyć Wam – szczęśliwego Nowego Roku!
Źródła: Wikipedia.org, Wroclaw.gazeta.pl