Szerokiej widowni znany jest głównie dzięki roli czarodzieja Gandalfa w ekranizacjach prozy J. R. R. Tolkiena oraz Magneta – potężnego człowieka – mutanta w kolejnych odsłonach filmowej serii o X-menach. Jednak Sir Ian McKellen, bo o nim mowa, brytyjski aktor teatralny i filmowy oraz scenarzysta, pochwalić się może znacznie szerszym, bogatszym i bardziej zróżnicowanym dorobkiem artystycznym. Jest obsadzany zarówno w rolach szekspirowskich, jak i w filmach akcji. Był nominowany do Oscara, jest kawalerem Orderu Imperium Brytyjskiego. Będąc orientacji homoseksualnej, jest także znany jako aktywista na rzecz praw gejów i lesbijek.

Ian McKellen urodził się 25 maja 1939 roku w Burnley w Anglii. Ukończył Uniwersytet w Cambridge na wydziale literatury angielskiej. Debiutował w roku 1961 w Belgrade Theatre w Coventry. Zyskał sobie uznanie jako aktor teatralny i wystąpił w wielu sztukach, m.in. Wiśniowy Sad, Wujaszek Wania, Edward II, Wróg ludu. Grał dla Royal Shakespeare Company i Royal National Theatre w Londynie. Występował również poza Anglią w wielu krajach, m. in. w sztukach Acting ShakespeareA Knight Out.

Rok 1981 przyniósł mu nagrodę Tony Award za rolę Saleriego w Amadeuszu. W roku 2001 zagrał rolę Edgara w otwierającej sezon na Brodwayu sztuce Dance of Death.

ian-gandalf2McKellen często pojawia się na scenach teatrów, wiele gra także w produkcjach filmowych. Jego dokonania na dużym ekranie także spotkały się z uznaniem – otrzymał niemało prestiżowych nagród, m. in. Złoty Glob za rolę drugoplanową w telewizyjnym filmie Rasputin, Cable Ace Award za A orkiestra grała dalej, Royal Television Performer of the Year za Waltera.

W 1995 roku spróbował swoich sił jako scenarzysta, czego efektem był film Ryszard III, w którym wystąpił  także w roli tytułowej i zajął się produkcją. Za rolę Jamesa Whale`a w filmie Gods and Monsters zdobył nominację do Oscara w roku 1998. Dużą popularność przyniosła mu rola w kolejnych odsłonach serii X-Men i ekranizacji Władcy Pierścieni. Ostatnio znów widzieliśmy go na ekranach jako Gandalfa – tym razem w cyklu ekranizacji tolkienowskiej opowieści pt. Hobbit, czyli tam i z powrotem.

Wybrana filmografia:

ian-gandalfSunday Out of Season (1965) jako Victor Leech
David Copperfield (1966) jako David Copperfield
A Touch of Love (1969) jako George Matthews
Edward II (1970) jako Król Edward
A Performance of Macbeth (1979) jako Makbet
Kapłan miłości (Priest of Love, 1981) jako D. H. Lawrence
Walter (1982) jako Walter
Młyny Bogów (Windmills of the Gods, 1988) jako Przewodniczący
Skandal (Scandal, 1989) jako John Profumo
Othello (1990) jako Iago
Sleepers (1991) jako Andre Zorin
Bohater ostatniej akcji (Last Action Hero, 1993) jako Śmierć
Szósty stopień oddalenia (Six Degrees of Separation, 1993) jako Geoffrey
Potyczki z Jeannie (I’ll Do Anything, 1994) jako John Earl McAlpine
Cień (The Shadow, 1994) jako Dr Reinhardt Lane
Farma na odludziu (Cold Comfort Farm, 1995) jako Amos Starkadder
Jack i Sarah (Jack and Sarah, 1995) jako William
Ryszard III (Richard III, 1995) jako Ryszard III
Rasputin (1996) jako Car Mikołaj II
Bogowie i potwory (Gods and Monsters, 1998) jako James ‚Mr. Jimmy’ Whale
Uczeń szatana (Apt Pupil, 1998) jako Kurt Dussander
David Copperfield (1999) jako Tungay
X-Men (2000) jako Magneto
William Shakespeare (2000) jako Reżyser Romea i Julii
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (2001) jako Gandalf Szary
Władca Pierścieni: Dwie Wieże (2002) jako Gandalf Biały
Władca Pierścieni: Powrót Króla (2003) jako Gandalf Biały
X-Men 2 (X2, 2003) jako Magneto
Asylum (2005) jako Peter Cleave
Nigdylandia (Neverwas, 2005)
X-Men: Ostatni bastion (X-Men: The Last Stand, 2006) jako Eric Lensherr / Magneto
Kod da Vinci (The Da Vinci Code, 2006) jako Sir Leigh Teabing
Hobbit: Niezwykła podróż (2012) jako Gandalf Szary
The Hobbit: There and Back Again (2013) jako Gandalf Szary
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie (X-Men: Days of Future Past, 2014) jako Magneto
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii (2014) jako Gandalf Szary

Źródło: Filmweb.pl, Wikipedia.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *